Enric Palanca. EPDAParlar d’oratge en la conca mediterrània, diuen els experts que és parlar de variabilitat i localisme. Les característiques geogràfiques - seria llarg d’explicar – influeixen en gran mesura sobre l’oratge. Una tempesta en la que cauen bots i barrals a un poble pot ser un plugim al poble del costat. Qui sap si la geografia a més de la història ha parit el nostre minifundi i que a tot li fiquem diminutius!
Però altra cosa distinta és que per por o per redempció en respecte a la terrible barrancà de la DANA del 29 d´octubre, tinguem que fer front a models variats d’alerta. Esta setmana - escric estes línies el dimecres – ja van tres jornades amb escoles tancades, centres de salut tancats i parcs, ajuntaments, etc, tancats. Quina primavera ens espera si per a març marçero, carassero; abril, aigües mil i maig cada dia un raig?
Una alerta d’AEMET que va del groc al roig, un altra alerta del 112 que te números, però no graus, del zero al dos (podent entendre que el zero és cosa seriosa o totalment venial, si es desconeix la terminologia). Avisos de la FVMP, avisos de la Generalitat, missatges del 112 i alcaldes que es pregunten sense descans què van a fer “en el poble del costat”.
I per si fora poc, breguem contra l'algoritme, eixe robot sense pietat que fica en el titular de la notícia allò que siga més escandalós i del que tothom parla, retroalimentant-se com una cèl·lula atmosfèrica, com un episodi de gota freda. “Què fan al poble del costat?” es pregunten als ajuntaments amb totes les competències per a tancar “Ací les AMPES m’estan ficant a caldo per no tancar l´escola!”
No pot ser solució pintar de roig tot un mapa, com aquell que per un dit amputa una cama. No fa millor gestió deixar-se dur per la por o per l'algoritme. No per tancar-ho tot els responsables es poden gitar tranquils o anar-se’n a dinar (igual de tranquils…). No es pot passar de calb a tres perruques i dir que això és bona gestió.
Caldrà per tant una planificació unificada, ben coordinada que sobretot atenga les característiques geogràfiques de comarques i subcomarques, que resolga el problema dels treballadors desplaçats i que no siguen causa de suspensió de tot un servei públic. Estar preparats per a coordinar-se entre municipis que com s´ha demostrat, va ser fonamental a les primeres hores del 30 d´octubre.
En definitiva, es tracta de saber entendre la natura local, concreta i específica de la nostra terra, tal com els antics feren veles llatines per a maniobrar millor a la mar mediterrània que si hagueren fet servir veles quadrades. Maniobrar en una mar comuna és deixar-nos estar de tanta lluita de competències, burocràcia, i males solucions de qui vol acabar de pressa. Les solucions sempre han vingut d'observar la nostra natura.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia