El disseny de la col·lecció correspon a Fèlix Bella i el de la coberta a Juan Nava./EPDALa Institució Alfons el Magnà nim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre Un mestre amb ideals. Juan Bautista Puig Crespo, de Vicent Torregrosa Barberà , el número 180 de la col·lecció Estudis Universitaris. El disseny de la col·lecció correspon a Fèlix Bella i el de la coberta a Juan Nava.
Unir els ideals socialistes i els de la renovació pedagògica
El llibre analitza la relació entre l’obrerisme i la renovació educativa a Xà tiva, un dels dos nuclis originaris del socialisme valencià . De fet, Pablo Iglesias, el fundador del PSOE, va visitar la capital de La Costera el 1888.
Juan Bautista Puig (1862-1910) va ser un socialista, acabaria com a regidor del PSOE de Saragossa, que va tractar de lligar els ideals socialistes i els de la nova pedagogia que encarnava la Institución Libre de Enseñanza de Francisco Giner de los RÃos. El llibre analitza, a partir d’aquest estudi de cas de l’evolució personal i polÃtica de Puig, la transformació del camp docent i de l’ensenyament públic a finals del segle XIX i principis del segle XX. Puig, que va exercir la docència a L’Alcúdia, Novelda i Saragossa, on a més de regidor en la capital d’Aragó, va esdevenir president de l’Associació de Mestres de la provÃncia de Saragossa i director de l’escola de la Beneficència de Saragossa, on hi va morir als quaranta-huit anys d’edat.
Puig va mostrar un gran interés per la innovació didà ctica. De fet, el llibre també incorpora moltes imatges i il·lustracions, pà gines d’un llibre de geometria i agrimensura i, també, de l’excepcional mètode de cal·ligrafia (que consta de 22 quadernets), publicats per l’editorial Dalmau-Carles, com a exemplificació de la important tasca de publicacions de material docent i escolar de Juan B. Puig Crespo.
Vicent Torregrosa Barberà , mestre, llicenciat en filosofia i ciències de l’educació i doctor per la Universitat de València. Des de 1974, ha desenvolupat responsabilitats docents i de gestió i d’investigació en diferents à mbits: docència i direcció del CP Bruschetti (1982-1987), Inspector d'Educació (1987-1996), professor de l'IES Dr. Simarro i docència, investigació i gestió en el Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació (ECHE) de la Universitat de València. Els seus treballs de recerca se centren en l’organització escolar i la polÃtica educativa de l’Espanya Contemporà nia i la història de l’educació valenciana del XVIII al XXI, tema sobre la qual realitzà la seua tesi doctoral, PolÃtica escolar a Xà tiva (1707-1833). Del reformisme il·lustrat al model educatiu liberal. És autor de diversos articles i d'obres com: Il·lustració i educació a Xà tiva, finalista en la modalitat d'Assaig i Investigació dels Premis Literaris Ciutat de Xà tiva 1985, Clericalisme i laicisme escolar a Xà tiva (1885-1917), Premi Carles Sarthou d'Assaig i Investigació 2004, Renovació pedagògica i formació del professorat al PaÃs Valencià . Breu aproximació històrica (1975-1995), Formar elits. Estatutos del Seminario patriótico de San Felipe, República, Guerra Civil i Educació. Xà tiva, 1931-1939, i guionista del documental Espais de Pau en temps de guerra.
Comparte la noticia
CategorÃas de la noticia