Imatge del CEIP Jaume I de Catarroja, diumenge 10 de novembre, el dia abans en què ha de rebre un altre centre./EPDA La Conselleria ha fet arribar als centres educatius la tercera circular sobre la gestió de la DANA, ara referida a la reubicació de l’alumnat afectat per la DANA, tal i com va informar el Conseller d’Educació en la reunió amb les organitzacions de la comunitat educativa dimecres passat.
La circular es va enviar divendres de vesprada i s’afirma que la mesura d’“acolliment” s’ajorna fins el 22 de novembre. Cal tindre en compte que les famílies difícilment han pogut rebre massa informació si la Conselleria envia una circular als centres afectats un divendres de vesprada. Tampoc s’indica qui té la responsabilitat d’informar les famílies, pel que s’entén que han de ser les direccions dels centres qui ho ha de fer, en una zona que ara mateix encara està en shock, amb cobertura deficient, i on tot el món encara està duent a terme tasques de neteja i de retorn a alguna cosa que puga ser pareguda a la normalitat.
Tot això significa que difícilment demà dilluns es puga començar a reubicar l’alumnat afectat, tal i com va afirmar el conseller.
En la circular (apartat VIII concretament) s’afirma que en l’annex II.b (on apareixen els centres afectats i els llocs on seran reubicats a partir de, se suposa, dilluns 11 de novembre), “s’indicarà si la reubicació comporta transport escolar”, cosa que no apareix finalment en l’annex.
D’altra banda, en la nota de premsa enviada per Conselleria el mateix divendres de vesprada, parlen de reubicació dilluns d’alguns centres; la resta o són d’incorporació progressiva o no s’indica cap data de reubicació. A més, apareixen centres que no estan en l’annex, proporcionant més confusió que aclariments. STEPV ha acudit aquest matí a Catarroja i ha pogut comprovar in situ que, per exemple, el CEIP Jaume I no està encara en condicions d’acollir l’alumnat d’infantil del CEIP Paluzie, tal i com diu la nota de premsa. El CEIP Jaume I, a petició de la Generalitat Valenciana, és centre logístic i, per tant, té emmagatzemades tones de material i el pati està ple de fang. Allí, com la resta de centres que STEPV hem visitat o contactat, no ha anat cap equip professional per netejar les instal·lacions i han estat mestres, famílies i personal no docent qui s’ha encarregat d’intentar enllestir-los.
En definitiva, publiquen un divendres de vesprada una circular de reubicació de milers d’alumnes, anunciada un dimecres de matí. Deixen en mans de les direccions dels centres afectats (que estan en tasques de retorn a la normalitat, com ha pogut comprovar membres de STEPV aquest matí a Catarroja) la responsabilitat d’informar a les famílies. No es dona informació dels autobusos que han de passar a recollir l’alumnat, ni de l’hora en què han de recollir-los. I publiquen informació que només crea més confusió a tota la comunitat educativa.
D’altra banda, la Conselleria també va enviar dijous 7 de novembre, una “carta” a les direccions dels centres educatius amb unes instruccions tècniques sobre la neteja i la seguretat dels centres per a la seua reobertura. En lloc d’enviar brigades professionals perquè desinfecten els centres i els preparen perquè l’alumnat hi puga retornar amb les màximes condicions higièniques, passen la pilota al personal de col·legis i instituts.
En resum, el que diuen aquestes instruccions, de la Direcció General d’Infraestructures, és que els voluntaris (la majoria professorat, famílies i equips directius) que s’hi dediquen a netejar els centres educatius han de centrar-se en determinats elements: neteja interior, buidatge de cambres sanitàries, revisió de la seguretat de la instal·lació elèctrica, revisió de calderes i depòsits de gasoil i estabilitat dels tancaments de parcel·la.
L’única referència a les empreses especialitzades de neteja és un vague “algunes de les tasques recomanades ja s’han encarregat a les empreses de manteniment”.
STEPV es pregunta, per a què tenim un govern, una administració i una Conselleria d’Educació si no és capaç d’enviar als centres educatius afectats les empreses especialitzades de neteja perquè s’encarreguen de garantir l’obertura en condicions dels centres educatius? Segons nombroses direccions de centres afectats amb les quals ha pogut parlar el Sindicat, al Conselleria d’Educació ha sigut incapaç d’enviar ni una sola granera a aquest centres. Indignant.
En definitiva, la Conselleria convoca una reunió dimecres amb la comunitat educativa per a informar que un 70% de l’alumnat de les zones afectades dilluns es reubicarà en altres centres i envia una circular dos dies més tard, divendres de vesprada, que impossibilita que moltes famílies no s’assabenten i descarrega en els centres i ajuntaments afectats tota la gestió de la reubicació.
I d’altra banda, la Conselleria abandona a la seua sort la responsabilitat de netejar i condicionar els centres educatius i no envia cap tipus de material de neteja als centres. El personal voluntari, tornem a recordar que majoritàriament professorat, famílies i equips directius, ha hagut de buscar-se la vida per aconseguir els materials de neteja.
Si ahir desenes de milers de persones demanaven la dimissió de Mazón per la nefasta gestió de la DANA, avui també toca que demanen la dimissió del conseller Rovira per la seua, també, nefasta gestió.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia