Portada del llibre “Per fer inoblidables uns quants mots, / només cal un paper i un pobre llapis”, escriu Antoni Prats. Si hom dirigeix l’ull a la pàgina següent, apreciarà els mateixos versos en italià; és aquest el bilingüe resultat d’una antologia de poetes valencians nascuts entre 1938 i 1959, de l’anomenada generació del 62, que acaba de publicar l’editorial italiana Edizioni dell’Orso en valencià i italià.
Un exercici d’unió entre les dues llengües i les dues cultures germanes que dóna resposta a La gioia della strada, primera traducció d’Estellés a l’italià duta a terme l’any passat pels mateixos artífexs.
Replicant Prats, per fer inoblidables uns quants mots, a més d’un paper i un pobre llapis, ausades que pot servir una bona esquadra de traductors afanyosos, fidels a la difusió i internacionalització de la gran aportació de la literatura valenciana d’aquest darrer segle XX, com ara Gianpiero Pelegi, Giuseppe i Valentina Zirilli, i J. Dionís Martínez.
Entre les pàgines d’aquesta antologia el lector trobarà els millors reculls de l’obra de personalitats com ara Jaume Pérez Montaner, Lluís Alpera, Marc Granell, Maria Fullana, Isabel Robles, Josep Piera, Anna Montero, Enric Sòria, entre molts i moltes altres. Tot, en la llengua d’Ausiàs March (pàgina esquerra) i de Dante (pàgina dreta).
Contra el que puga semblar a priori, llegir antologies bilingües és extremadament enriquidor, ja que aporta noves visions del teixit de la poesia, del lèxic, car hom pot apreciar-ne l’ADN i sentir amb més força i sensibilitat el valor de cada paraula, de cada vers i cada rimaire. Més si es compara amb llengües germanes a la nostra com ho és la italiana. Versos de quaderns de tots els racons del País Valencià; la veu d’un poble, que dóna títol a l’antologia.
La primera presentació d’aquesta nova fita de la traducció de textos valencians tindrà lloc a l’Escola Oficial d’Idiomes de València el 28 de novembre a les 11 hores, mentre que la segona serà el 16 de gener de 2019, a les 18 hores, a la llibreria Fan Set de València, al centre Octubre de Cultura Contemporània.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia