Taula de població. EPDACamp de Túria continua sent un dels grans pulmons demogràfics de la Comunitat Valenciana amb un creixement de població sostingut durant l’última dècada d’un 12%. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el municipi de la comarca que més ha augmentat la seua població en l’últim any percentualment ha sigut Nàquera, amb un 2,3% mentre que en termes absoluts ha sigut Bétera la que ha experimentat el major increment amb 469 habitants més en 2018 que en 2017 i es consolida en el segon lloc de l’índex poblacional per davall de La Pobla de Vallbona. El municipi poblà és l’únic que arriba als 24.000 habitants i augmenta 389 habitants el seu cens que és, amb una gran diferència, la localitat que més ha crescut en l’última dècada (més de 4.500 veïns nous).
Capítol a part mereix el cas de Sant Antoni de Benaixeve la població del qual ha augmentat en els últims 10 anys pràcticament un 40%, passant de 5.330 a 8.846 habitants. Un desenfrenat increment que doblega el percentatge del següent municipi en creixement, Olocau (+19,8%). En l’últim any, no obstant això, els registres són molt més moderats. Sant Antoni, de fet puja en 91 habitants (un 1% més).
En termes generals, 13 dels 17 municipis que conformen la comarca han crescut en l’últim any i encara és major la proporció si arrepleguem les dades des de 2008 fins a 2018. En aquest cas, els únics pobles que pateixen la despoblació d’interior –encara molt lluny, això sí, de poder arribar a parlar de demotanàsia–, són Domenyo i Gàtova, els dos municipis més xicotets del Camp de Túria amb 704 i 392 habitants respectivament. Les xifres generals en tota la comarca, per contra, són aclaparadores: Hui hi ha 19.242 persones més que fa 10 anys (2.032 més que l’any passat).
En l’últim any, els municipis que han restat habitants són Benaguasil (-82), Marines (-30), Benissanó (-14), Gàtova (-6) i Loriguilla (-1). Per contra, i als esmentats casos de Bétera, Sant Antoni de Benaixeve i La Pobla de Vallbona, destaquen els increments respecte a 2017 de l’Eliana (+290) i Riba-roja (+366) als quals se sumen els números de Llíria (+179), Nàquera (+147) i Vilamarxant (+174). Com a anècdota, queda el fet que la capital de la comarca, que en 2008 liderava el mapa demogràfic del Camp de Túria, s’ha vist relegat a la tercera posició per darrere de La Pobla de Vallbona i Bétera, perseguit molt de prop per Riba-roja.
Entre les claus de l’èxit poblacional està la proximitat dels municipis a la capital de la província i –amb certes reserves– les seues bones comunicacions, així com la qualitat dels serveis i l’entorn –la Serra Calderona i el riu Túria entre uns altres. A més, un altre atractiu és l’aposta per una arquitectura urbanística horitzontal en detriment de la vertical fomentada per altres pobles durant la bombolla.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia