Xiquets participants del projecte educatiu i cultural MICE a l?Havana./ EPDAQuan fa ja vuit anys va nàixer la MICE (Mostra Internacional de Cinema Educatiu) ni estava en el seu relat l’expansió internacional ni hom es pensava que podria arribar on està arribant. Més enllà del mar: allà on l’aigua és transparent i viu una col.lecció de Sorolles que ja la voldriem per als nostres museus valencians. I Cuba será la primera parada, però no l’última: vos assegurem que va a arribar a més llocs arreu del món mostrant l’avantguarda de la cultura i l’educació valenciana. Exportant València amb orgull més enllà de tòpics jocfloralistes o de dogmes de qualsevol color. Des de la base social i educativa, que res ha d’envejar a Finlàndia, i contradint els informes PISA. Amb la voluntat de servir i d’aprendre . Amb humiltat però amb tota la força de les coses fetes amb valentia i per amor a allò teu.
En agost, per tal de preparar el Focus en Cuba de l’edició valenciana de la MICE 2020, aterrarem en L’Havana: la ciutat de Tomás Gutierrez Alea , Fernado Pérez Valdés o Marilyn Solaya i allí la fàbrica de somnis cinematogràfics cubana, l’ICAIC i l’ICIC Juan Marinello, ens van obrir les portes. Jorge Perugorria, el gran Diego de “Fresa y Chocolate” ens va convidar a sa casa “hoy es mi día de suerte, encuentro maravillas” i va accedir a apadrinar la MICE. Entràvem amb el bon peu. La Red Unial (Universo Audiovisual de la Niñez Latinoamericana y Caribeña) va començar a apretar fort per tal de tirar-nos una maneta i gràcies a ells el Ministeri d’Educació, el Ministeri de Cultura, la Fundación Nicolás Guillen, Cinesoft i moltes altres institucions de l’illa es van oferir a col.laborar. Tots coneguem el refrany de “nadie es profeta en su tierra” pero l’acollida que vam tindre a les terres del Che va ser una injecció d’energia i de forces, un bany per tal de seguir apostant pel projecte. A l’altre costat de l’oceà Atlàntic, la MICE era una gran estrella.
I eixa calidesa, eixa voluntat mutua d’aprendre i compartir ens va fer plantejar-nos la possibilitat d’exportar la MICE més enllà de les nostres fronteres. Amb el suport també de l’Ambaixada a més dels agents cubans ja esmentats, pel.lícules realitzades en centres educatius valencians estan sent visionades des de principis de desembre per més de 20.000 infants i adolescents cubans. I no sols d’una manera pasiva. Lectura crítica i paper de jurat.
Mentre, a l’Icaic 20 anys de la desaparició d’ENRIC VALOR i la MICE li retrà homenatge des de L’Havana. Ja es va rodar en el ICAIC cubà una stop motion basada en la rondalla “El jugador de Peter” i durant la celebració de la MICE a l’Havana, en la Galeria Taller Gorría, de la família del nostre padrí MICE Jorge Perugorría, acollirà un taller d’animació de rondalles de l’escriptor valencià. I com a gran i destacada notícia, la seua neta, Mª Lluïsa Gea Valor acompanyarà als joves cubans del taller i els parlarà del seu avi, la seua obra i els personatges valencians de la literatura del iaio.
Mentretant el Proyecto Muralenado està rodant un documental al voltant de la “Memòria Valenciana a l’Havana” des de José Martí, als Sorolla passant pels descendents dels inmigrants valencians i estan descobrint un món d’intencions dels nostres avantpassats que volaren, o quasi que millor diguem que anaren per mar, a l’illa caribenya.
“Cuban hollyday” és el títol que Aitana Serrallet, adoslescent alumna de l’IES Lluís Vives de València rodarà juntament amb producció cubana. I es presentaran experiències educomunicatives valencianes en el congrés previ que es desenvolupara al Parc Tecnològic Finca de los Monos, juntament amb projectes cubans i internacionals. La Basílica de San Francisco de Asis serà el marc del concert del famòs guitarrista clàssic de Xirivella Rafael Serrallet que posarà música en directe a pel.lícules de cinema mut del Fons de Documentació de la Filmoteca. El Curts de l’IVAC també passaran per les pantalles cubanes i llargmetratges que propiciaran discussions al voltant de temes educatius com el bullynd “ Nada será igual” del castellonec Víctor Antolí o d’innovació educativa com “Picotazos contra el vidrio” de Suica films entre molts altres.
Durant cinc dies anem a valencianitzar L’Havana amb l’ajuda dels nostres colegues cubans. No és tot un luxe que Haydée Milanés done un concert per a la MICE? La Facultad de Comunicación de La Habana, els cinemes Rampa, Infanta i Riviera, les sales de la Ciudad Libertad, el Centro Cultural Fresa y Chocolate, el Centro Cultural Plaza, les aules del ICIC Juan MArinello i molts altres indrets més plens de la màgia d’una ciutat aturada en la fotografia de fa molts anys faran que durant uns dies l’olor del nostre Mediterrani camine pels carrers havaners.
I al mes de maig, a la Comunitat Valenciana durant la 8a MICE tindrem l’intercanvi a l’inrevés. Cuba vindrà a València amb tot el seu color i cultura i els esperarem amb els braços oberts. Des de l’organització de la MICE estem pagats, encara que el vertígen de les experiències noves sempre està a la boca de l’estòmac, i segur de l’èxit de l’aposta valenciana. From Valencia to the world, com deia el nostre lema de fa cinc anys. I del món a València.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia