El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha assenyalat que amb la reubicació este dimecres de l’Escola Infantil Rabisancho d’Alfafar en el CEIP Sant Ignasi de Loiola de Picassent, tot l’alumnat d’Infantil i Primària afectat per la riuada del passat 29 d’octubre ha recuperat ja l’activitat lectiva. “Això suposa que el 95 % de l’alumnat de la província de València que va resultar afectat ja ha tornat a l’activitat. I ho ha fet amb les mesures de seguretat que garantixen la correcta prestació del servici educatiu”, ha manifestat.
El conseller Rovira ha explicat durant la seua compareixença en la Comissió d’Educació i Cultura de les Corts les mesures adoptades pel seu departament després de la riuada, que va afectar 48.751 alumnes de 115 centres educatius. “Retornar un mínim de normalitat ha sigut el gran repte de l’educació valenciana i s’ha prioritzat l’Educació Especial” ha afirmat.
En este sentit, Rovira ha indicat que hui dia “més de 46.100 alumnes han recuperat l’activitat lectiva i només falten tres instituts: IES Albal; IES María Carbonell i Sánchez de Benetússer i l’IES 25 d’Abril d’Alfafar. I ho ha fet amb les mesures de seguretat que garantixen la correcta prestació del servici educatiu”. En el cas de l’IES 25 d’Abril ja ha représ l’activitat l’alumnat de 2n de Batxiller en instal·lacions municipals de la localitat.
Durant la seua intervenció, el conseller d’Educació ha destacat que la Conselleria ha mantingut des del primer moment comunicació constant amb els alcaldes i alcaldesses de les localitats afectades “analitzant, avaluant i gestionant actuacions encaminades al restabliment del servici educatiu de la manera més efectiva possible i l’atenció de les necessitats, materials i personals de la comunitat educativa”. De la mateixa manera, s’ha mantingut comunicació amb agents socials com a sindicats i les confederacions de mares i pares d’alumnes, amb els quals s’han celebrat diferents reunions.
A més, José Antonio Rovira ha manifestat que els danys patits en un centenar de centres educatius de la província “ascendixen a més de 1.000 milions d’euros en pèrdues d’infraestructures, equipament, transport escolar, servici de menjador, fons bibliogràfics, instal·lacions elèctriques o servicis de neteja extraordinària, entre altres”.
Mesures en Educació
Entre les diferents mesures establides per la Conselleria, Rovira ha anunciat que els centres sostinguts amb fons públics que se situen en les localitats afectades per la riuada mantindran totes les unitats durant el curs escolar 2025-2026. “No se suprimiran unitats que es troben actives o concertades durant el curs actual, fins i tot encara que es produïsca una reducció d’alumnat, i també mantindrà el nombre de docents”, ha manifestat.
Així mateix, Rovira ha incidit en el compromís del Consell amb la salut mental de l’alumnat i docents. Per este motiu, ha indicat que des del primer moment es van posar en marxa accions d’acompanyament emocional i psicològic amb pautes per a intervindre en l’àmbit educatiu davant este tipus de situacions.
Així mateix, Rovira ha manifestat que la Conselleria va autoritzar immediatament la modalitat d’acolliment d’alumnat en altres centres, ha dotat amb un docent addicional els centres l’alumnat dels quals ha sigut reubicat en altres instal·lacions, i per als alumnes que este curs realitzen la prova d’accés a la universitat (PAU), i pertanguen a centres i localitats afectats per la riuada, s’oferix la possibilitat de presentar-se a la convocatòria de juliol amb caràcter ordinari en compte d’extraordinari.
El conseller ha indicat que “amb la finalitat de garantir una tornada segura a les aules dels centres educatius menys danyats, la Conselleria ha realitzat la contractació d’emergència amb l’empresa pública TRAGSA per a la neteja i higienització, a més de comptar amb la col·laboració de VAERSA, empresa pública de la Generalitat”.
Mesures en Cultura
En l’àmbit cultural, Rovira ha anunciat que “el Consell aprovarà en una primera fase de la recuperació de la cultura dos paquets d’ajudes per a la reactivació de les indústries culturals per un import total de 6 milions d’euros”.
D’una banda, es destinarà un primer paquet d’ajudes d’1 milió d’euros per al sector editorial per a “donar suport a la reactivació econòmica del sector mitjançant la reimpressió de llibres perduts a conseqüència de la catàstrofe”. I un segon paquet per import de 5 milions d’euros “per a professionals i empreses d’indústries culturals afectades per a la reparació i reposició de danys materials mobles necessaris per al desenrotllament de l’activitat empresarial i professional”.
El conseller ha subratllat que “a diferència de les ajudes de menys import plantejades des del Ministeri de Cultura, destinades en la seua major part a intermediaris i associacions, estes convocatòries van directament a cobrir les primeres necessitats materials d’empreses, autònoms, tant fixos com discontinus”.
En este sentit, ha fet al·lusió a la reunió que va mantindre amb el ministre de Cultura Ernest Urtasun, a qui va sol·licitar la necessitat d’implementar desgravacions fiscals homologables en l’impost de societats per a indústries com l’audiovisual o les arts escèniques i bonificacions fiscals extraordinàries en el tram estatal per als projectes de mecenatge cultural en els municipis afectats per la riuada.
Entre altres mesures es va plantejar al Ministeri la creació d’un bo cultural per import de 15 milions d’euros per a potenciar el consum de béns culturals de la zona afectada.
Rovira ha destacat que, després de la riuada, entre les primeres línies d’actuació per a la protecció dels béns culturals, es va avaluar l’abast dels danys i es va treballar en la reactivació dels sectors culturals de les zones afectades. Per a fer-ho, s’han mantingut fins a 13 reunions sectorials per a “donar-los veu i escoltar les seues necessitats”.
També ha assenyalat que s’ha vist afectat el polígon de Riba-roja de Túria a on es troba l’arxiu intermedi de la Generalitat obres de l’IVAM i de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat.
Quant a patrimoni cultural, ha explicat que el total de BIC i BRL en les zones afectades és de 564, dels quals ja se n’han inspeccionat 110 i s’ha determinat la intervenció immediata en la muralla de Cullera, castell de Buñol, celler d’Utiel i església Sant Jaume d’Algemesí.
Així mateix, s’han comptabilitzat 352 registres a través de les vies habilitades per la Conselleria amb una estimació mínima de danys en les àrees de música, audiovisual, arts plàstiques, arts escèniques, llibre, arxius, biblioteques, museus, promoció cultural, béns patrimonials i cultura popular.
Quant al tractament dels béns culturals d’arxius municipals, biblioteques públiques i esglésies, des de la Conselleria i coordinat per l’IVCR+i s’ha habilitat un espai d’uns 8.000 m² en Fira València al qual s’han traslladat béns mobles d’arxius de municipis.
Entre les actuacions que s’estan duent a terme en este recinte es troba el secatge de llibres, documents i fotografies; arxius; elements arqueològics; pintures; tèxtils; i per al tractament d’indumentària fallera. Esta activitat s’està realitzant amb la col·laboració de tècnics del Pla nacional d’emergències del Ministeri de Cultura per a la seua salvaguarda i arxivers, voluntaris, de l’exèrcit, la policia autonòmica i dels bombers, entre altres col·lectius.