Si hi ha una paraula que en este article vaig a repetir les vegades que faça falta, eixa és 'gràcies'.
En primer lloc vull donar-les, especialment, a totes les persones que fa uns dies assistíreu al tradicional sopar benèfic contra el càncer. Després del que ens ha tocat viure estes últimes setmanes no és gens fàcil tornar a la "normalitat". No és fàcil perquè per a tots nosaltres, com a valencians i valencianes, ja res tornarà a ser igual que abans d'aquell fatídic dimarts 29 d'octubre.
Els qui anit vam estar al Mareny Blau ho ferem encara des del dol, des del record, des del major respecte i com a mostra d'homenatge a les víctimes de la devastadora DANA. I vam estar allí, en el sopar, perquè la vida ha de continuar i perquè no tenim altre remei que aprendre a conviure i a compartir el nostre dia a dia amb moltes amenaces, una d'elles també el càncer.
Si alguna cosa ha tornat a quedar clara després de la tragèdia que hem viscut és la que ja sabíem: que a solidaritat als suecans i les suecanes pocs ens guanyen. Ho hem demostrat estos díes anant a llevar fang als municipis més afectats, fent racions de menjar, arreplegant productes de tot tipus per a les zones damnificades, obrint els nostres espais públics per rebre persones rescatades, acollint a xiquets i xiquetes dels pobles devastats en els nostres col·legis…
I el sopar d'anit també anava precissament d'això, de solidaritat.
Anava, com cada any, de seguir plantant cara al càncer a través de l'arma més potent que tenim per fer-ho: la investigació.
Arreplegar fons per a dedicar-los a la lluita contra esta malaltia és l'objectiu principal que, des dels seus inicis, es va proposar l'Associació Local contra el Càncer de Sueca.
Vull també amb este article destacar el paper que juguen les seues 19 integrants actuals, un grup de dones que tenen moltes capacitats, una d'elles la de saber multiplicar-se per mil quan es tracta d'aunar esforços, d'organitzar col·lectes i esdeveniments o de participar en les activitats del municipi on es requerix la seua col·laboració.
Gràcies a Sacra Ortells i a tot el meravellós equip que formen per la seua exemplaritat a l'hora de treballar per la societat, a l'hora de treballar per tots nosaltres.
I anit ho vaig dir, i ho torne a reproduir en este article, també vull tindre un record cap a Asunción Navarro i Celia Albi, les presidentes que vaig tindre el plaer de conéixer, i cap a totes les persones que han format part de l'associació i que, malauradament, ja no es troben entre nosaltres.
Sense cap dubte, l'Associació Local contra el Càncer és un dels tresors que tenim a Sueca. Ho sabem nosaltres i també ho saben fora de la nostra ciutat. Bona mostra d'això és que este col·lectiu no para de rebre reconeixements per la seua gestió i la seua implicació. Els números no enganyen. Les xifres de recaptació no paren de créixer any rere any, i això resulta vital per a continuar investigant i aconseguint nous tractaments, més efectius i menys invasius per als pacients. En 2023, l'Associació Local contra el Càncer de Sueca va tancar l'any aconseguint recaptar 54.059,84 euros, vora 5.000 euros més que en 2022.
Per superar-se any rere any cal treballar dur i dedicar-li moltes hores de manera desinteressada a la causa. I això, elles, les integrants de l'associació, i els seus col·laboradors, ho tenen ben clar. Sempre estan a punt per a assessorar, informar, acompanyar, recaptar i organitzar qualsevol activitat que supose un benefici per a tot el col·lectiu i, especialment, per a les persones que patixen la malaltia.
Vull també fer extensiu el meu agraïment per la presència anit a l'acte al doctor Antonio Llombart i a la doctora Rosa Monfort, referents en oncologia i que tant fan en benefici de la qualitat de vida dels pacients.
Suecans i suecanes, com diu l'himne valencià, en peu alcem-nos per seguir contribuïnt a les tantíssimes causes que, com el càncer, ens han d'ocupar i preocupar. Es diu que treballar i col·laborar a ajudar a un altre èsser humà, dignifica a les persones. I, en això, tots i totes hem de seguir sent el millor exemple.